SP: Afspraken met bedrijven

De SP wil regels op het gebied van MVO. De partij lijkt hiermee vooral op regelgeving op het gebied van transparantie te doelen, en op de mogelijkheid bedrijven aansprakelijk te stellen. Er worden geen voorstellen gedaan op het gebied van multi-stakeholderinitiatieven.

“De SP wil dat er regels worden gemaakt voor bedrijven die overzee zaken doen. Anders dan de neoliberale visie van een aantal andere partijen gelooft de SP dat de overheid eisen mag stellen aan de verantwoordelijkheid van ondernemen ver weg. Omdat consumenten het recht hebben om te weten of de maker van het product dat ze kopen eerlijk is betaald, of dat het geld alleen maar in de diepe zakken van een handelaar achterbleef.”

“Alle middelgrote en grote Nederlandse ondernemingen rapporteren ieder jaar over wat ze doen om hun productie en import menswaardig en milieuvriendelijk te krijgen of te houden.”

“Alle middelgrote en grote Nederlandse ondernemingen verbeteren de transparantie in hun keten van toeleveranciers. Zo wordt voor consumenten ook duidelijk wat ze kopen.”

“Nederlandse bedrijven met dochterondernemingen zijn aansprakelijk voor de werkwijze van het dochterbedrijf in den vreemde.” (Standpunten 'Regels voor verantwoord ondernemen in het buitenland', 19/01/17)

Scroll to top