PvdA: Wetgeving

De PvdA stelt wetgeving voor om de verkoop en import van producten die met kinderarbeid tot stand zijn gebracht te verbieden. Ook wil de partij dat bedrijven erop aangesproken, en zelfs aangeklaagd, kunnen worden als zij niet aan de internationale OESO- en ILO-normen voldoen. Hoe dit uitgewerkt wordt, los van kinderarbeid, is echter niet heel duidelijk.

“Maar er is ook een andere kant. In de mondiaal georganiseerde economie dreigt te vaak een ‘race naar de bodem’, waarin bijna alles geoorloofd lijkt in de strijd om de laagste prijs; grondstoffen worden schaamteloos uitgeput en elementaire arbeidsvoorwaarden getart. …

Wij leggen ons daar niet bij neer en willen dat de overheid beschermt en sanctioneert waar fiscale, ecologische en sociale grenzen worden overschreden.” (p. 8)

“Wij willen via wetgeving de verkoop en import van producten verbieden die met kinderarbeid tot stand zijn gebracht.” (p. 26)

"Ook willen we dat bedrijven erop aangesproken en aangeklaagd kunnen worden als zij niet aan internationale normen zoals de OESO- of ILO-normen voldoen, en bijvoorbeeld producten van kinderarbeid in Nederland verkopen (zie ook hst. 4)." (p. 61)

Scroll to top